fbpx

Sociocratie is hier om te blijven

‘Wat vind jij?’, een vraag die vaak wordt gesteld op het werk, of niet? Persoonlijk vind ik de bedrijfscultuur een belangrijk aspect wanneer ik aan de slag ga bij een nieuwe werkgever. Ik vind het kunnen volgen van beroepsgerichte cursussen belangrijk, net zoals het hebben van inspraak tijdens een groot project en de vrijheid krijgen om zelf te kunnen beslissen hoe ik een campagne opzet. Ieder bedrijf heeft zijn eigen manier van werken en deze is door de jaren veel veranderd. In deze verandering is er een bestuursvorm die erg in populariteit is gestegen de laatste jaren: sociocratie. En dat is ook bij RIX niet onopgemerkt gebleven. Maar wat is sociocratie eigenlijk, wat is het doel en hoe passen wij het toe?

Met de tijd mee veranderen

Kijkend naar bedrijven nu in vergelijking met 100 jaar terug is een wereld van verschil. Lopende band werk is (grotendeels) ingeruild voor machines, er zijn veel nieuwe branches ontstaan en werknemers zijn steeds belangrijker geworden. Dit betekent ook dat de manier van werken binnen bedrijven verandert. In het 2e jaar van mijn studie leerde ik over sociocratie. ‘Werken vanuit intrinsieke motivatie en op basis van eigen verantwoordelijkheid’ is wat de leraar me vertelde. Toch zou ik de term ‘sociocratie’ te kort doen door het te omschrijven als een bestuursvorm die uitgaat van de gelijkwaardigheid van individuen.

Sociocratie binnen RIX Buro

In ruim anderhalf jaar dat ik werkzaam ben bij RIX Buro heb ik geleerd dat het verder dan dat gaat. Ik merkte al gauw genoeg veel overeenkomsten met wat ik had geleerd over sociocratie. Er was veel transparantie, medezeggenschap en weinig hiërarchie. Hierbij heb je natuurlijk wel je verantwoordelijkheden en moet je presteren. Voor het eerst maakte ik mee hoe dit invloed had op een bedrijf. Er hangt hierdoor namelijk een ontspannen sfeer, alle collega’s doen een stapje extra voor elkaar en gunnen elkaar ook. Niet omdat het moet, maar uit die intrinsieke motivatie. Dit komt niet alleen de hechtheid van de groep ten goede, maar ook de resultaten van het bedrijf.

Alhoewel RIX Buro dit al een tijd deed, is het woord ‘sociocratie’ niet langer dan 6 maanden geleden geïntroduceerd binnen het bedrijf. Wat altijd al werd gedaan, is geformaliseerd. Op dit moment is sociocratie 3.0 waar wij ons veel op focussen. Navigeren via spanningen en consent besluitvorming. Op deze manier nemen we samen met de betrokkenen een weloverwogen besluit over hoe een gewenste situatie bereikt kan worden.

Of sociocratie kan worden doorgevoerd bij bedrijven in alle soorten en maten? Jazeker. Dit deed Ricardo Semler namelijk. Hij maakte van SEMCO een van de meest sociocratische bedrijven ter wereld. Hij schrapte o.a. acht managementlagen, voerde een flexibel salaris in en het werd mogelijk om je eigen manager te kiezen. Ricardo Semler wordt als voorloper gezien als het gaat om sociocratie en beïnvloed nog altijd vele bedrijven met zijn management en organisatie ideeën. Of het nou gaat over SEMCO of RIX Buro, er is een gezamenlijk doel: mensen moeten gelukkig zijn in hun werk en er moet gepresteerd worden uit intrinsieke motivatie.

Tijd voor verandering

Al met al kunnen we concluderen dat werknemers binnen een organisatie steeds belangrijker worden. Het is de fundering van een bedrijf. Zij zullen beslissend zijn voor de resultaten van je bedrijf. Is het daarom niet van belang om de manier van managen en organiseren op je werknemers af te stemmen? Veel bedrijven hebben mij verschillende bedrijfsculturen laten zien. De ene fijner dan de ander. Maar als je mij zou vragen waar ik mij het fijnst voelde, zou ik zeggen ‘die waar ze vroegen wat ik vond’. Op welke manier wordt sociocratie toegepast binnen jouw bedrijf?

Laat je gedachten achter

Open WhatsApp!
1
Hulp nodig?
Interessante vacature gezien, of heb je gewoon een vraag? Stuur ons een berichtje.